mandag 6. august 2012

Kantarelltur i Østmarka

Fryder meg nå over at jeg vet om hele 4 steder i Østmarka man kan finne kantarell, har allerede begynt å samle til "kremet kantarellsuppe" eller "kantarellpai".. får ikke helt bestemt meg..


  • KREMSUPPE MED KANTARELLER
  • 1 liter kantareller
    1 liten purre
    2 ss smør
    2 ss hvetemel
    1 liter buljong
    1 dl seterrømme
    1 dl kremfløte
    salt
    cayennepepper

  • Del soppen i passe biter og skjær purren i tynne ringer. Fres det i smør noen min. Strø på mel, rør og spe med buljong.
  • La suppen småkoke ca. 10 min. tilsett fløten og smak til med salt og cayennepepper eller vanlig hvit pepper. Bruker du cayennepepper, så tilsett bare litt.

    Eller

    Smakrik Kantarellpaj

    För4 personer








    Ingredienser

    Pajdeg:
    150 g kallt smör
    3 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
    2 msk iskallt vatten

    Fyllning:
    400 g kantareller
    1½ msk smör
    1-2 vitlöksklyftor
    2 dl grovriven västerbottenost
    3 ägg
    2½ dl mjölk
    1 tsk salt
    1-2 krm nymalen svartpeppar

    Gör så här
    Sätt ugnen på 200 grader.

    Blanda smör och mjöl i en matberedare (eller knåda för hand). Mixa riktigt finsmuligt. Stjälp ut smulet på ett bakbord och droppa över 2 msk iskallt vatten, arbeta ihop till en deg med snabba rörelser. Om degen känns för lös, låt den då vila i kylskåp 30 min.

    Lägg i den rensade svampen i stekpannan.
    Hetta upp och tillsätt smöret när all vätska ångat bort. Stek kantarellerna gyllene. Pressa över vitlöken och rör runt försiktigt.

    Strö ut osten i botten på pajaskalet. Fördela de stekta kantarellerna över. Vispa ihop äggen, mjölken, salt och peppar. Häll detta i pajskalet och grädda mitt i ugnen tills fyllningen stannat ca 40-50 min.

    Servera med sallad och ev. några skivor rökt kött.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar