- KREMSUPPE MED KANTARELLER
- 1 liter kantareller1 liten purre2 ss smør2 ss hvetemel1 liter buljong1 dl seterrømme1 dl kremfløtesaltcayennepepper
- Del soppen i passe biter og skjær purren i tynne ringer. Fres det i smør noen min. Strø på mel, rør og spe med buljong.
- La suppen småkoke ca. 10 min. tilsett fløten og smak til med salt og cayennepepper eller vanlig hvit pepper. Bruker du cayennepepper, så tilsett bare litt.Eller
Smakrik Kantarellpaj
För4 personerIngredienser
Pajdeg:150 g kallt smör
3 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
400 g kantareller
1½ msk smör
1-2 vitlöksklyftor
2 dl grovriven västerbottenost
3 ägg
2½ dl mjölk
1 tsk salt
1-2 krm nymalen svartpepparGör så här
Blanda smör och mjöl i en matberedare (eller knåda för hand). Mixa riktigt finsmuligt. Stjälp ut smulet på ett bakbord och droppa över 2 msk iskallt vatten, arbeta ihop till en deg med snabba rörelser. Om degen känns för lös, låt den då vila i kylskåp 30 min.
Lägg i den rensade svampen i stekpannan.
Hetta upp och tillsätt smöret när all vätska ångat bort. Stek kantarellerna gyllene. Pressa över vitlöken och rör runt försiktigt.
Strö ut osten i botten på pajaskalet. Fördela de stekta kantarellerna över. Vispa ihop äggen, mjölken, salt och peppar. Häll detta i pajskalet och grädda mitt i ugnen tills fyllningen stannat ca 40-50 min.
Servera med sallad och ev. några skivor rökt kött.
mandag 6. august 2012
Kantarelltur i Østmarka
Fryder meg nå over at jeg vet om hele 4 steder i Østmarka man kan finne kantarell, har allerede begynt å samle til "kremet kantarellsuppe" eller "kantarellpai".. får ikke helt bestemt meg..
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar