mandag 24. august 2009

1-2-3... Making sushi.

Sushi betyr marinert ris, så vet du det.
Ok. Klar Hanne? Og alle andre selvfølgelig!

Sushiris:
Du trenger:
- Ris, som du får kjøpt i små og dyre pakker på store matbutikker, eller store og billige pakker i invandrerbutikker. Hvis du ikke finner sushiris kan du i så fall bruke grøtris.
- Riseddik eller vanlig eddik. Enkelte steder kan du få kjøpt sushieddik som blir kalt sushi seasoning
- Sukker
- Salt

Kok opp risen etter henvisning på pakken, varm 3 ss riseddik, 2 ss sukker og 1 ss salt i en egen bolle. Rør om til sukkeret og saltet oppløses. Bland dette med den ferdige risen. Legg ut bakepapir eller aluminiumsfolie og spre risen utover så den avkjøles.

Klar for resten?
Da trenger man:
Oppskårede grønnsaker, fisk, skalldyr ol.
Bolle med vann - til å dyppe fingrene i før man tar i risen, da klistrer den seg ikke fast på hendene.
Skjærebrett
Skarp kniv

Noriblader - firkantede flate "ark" av presset grønn tang.

Vi begynner med Nigiri sushi. Den er ganske enkel.
- Ta vann på fingrene og ta en så stor klump med ris at du kan putte hele i munnen (senere vel og merke)
- Rull/ klem den til en oval ball
- Legg en fiskebit, skaldyr eller annet fyll på toppen. Man kan også smøre på litt wasabi under fisken (bare husk at det er pepperrot og derfor "litt" sterkt)


Så lager vi Maki sushi.
Her trenger du Noribladene.
Om du bruker en matte - som vist på bildet under eller ikke er så og si ett fett, men det kan være litt lettere å få rullen stram nok med matte.
- Legg noribladet på matte eller skjærefjøl
- Legg på risen, enten like mye som på bildet eller rundt halvparten ( rullen blir tykkere jo mer ris du har), så med tanke på at det er uhøflig å dele sushibiten i to når du skal spise den, bør den være i "ett-jafs-størrelse"
- Legg på fyllet, merk her at fyllet eks. avocado, agurk, laks, crabstick er skåret i lange tynne biter, litt upraktisk å skjære klumper og sånt... De kan du heller legge på makien eller bare ete.
- Rull rullen så stramt du klarer og fukt kanten på tangen (som er ris-fri). Det fungerer som lim i enden.
- Bruk den skarpe kniven som du dypper i vann og del i "ett-jafs" store biter.


Resultat:


Det finnes jo også hauger med flere metoder og oppskrifter men dette er en enkel måte å gjøre det på og enkle ting å lage. For litt mer jackass se:

www.makemysushi.com
www.mahalo.com/how-to-make-sushi
www.youtube.com/watch?v=swGJ2dIu9XE&feature=related

Har jeg glemt no PB eller Stig Arild?

3 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. HJERTELIG Mari!!!
    Foreløpig er tomatsuppe det mest seriøse jeg har laget her i Bergen, men jeg skal ta mot til meg en dag:):)

    SvarSlett